Gunnar Kongshaug skrev i 2000

På gymnaset fikk jeg en engasjert historielærer, Ragnar Øverlid, som hadde forfattet "Borgund og Giske Gardsoge". Der fant jeg informasjon om mine aner og fikk interesse for slektshistorie. Ved nøye lesing av oppsitterne på alle gardene i Borgund og Giske begynte jeg rundt 1966 å legge det store puslespillet, først på farsiden og så på morsiden.

I 1969 ble slektsarbeidet lagt bort til fordel for utdannelse. 10 år senere tok jeg fram igjen slektsarbeidet, og da med "onkel" Bjarne og "onkel" Styrk (brødrene til min bestefar Ivar Fjærtoft) som inspiratorer og pådrivere. Onkel Bjarne hadde i 1933 betalt noen kroner til lærer og slektsforsker M. Rogne for oppsetting av en anetavle. Denne har vært til god hjelp, selv om den inneholdt mange feil.

Bjarne og Styrk skrev til sine slektsvenner for å skaffe informasjon, Bjarne med stort engasjement på Sunnmørs-slekta og Styrk med tilsvarende engasjement på Hardanger-slekta. Styrk la flere ganger veien innom Skien på vei til sin datter i Treungen. Da ble det pratet slekt slik at min 3 år gamle sønn til slutt kastet en potet over bordet og traff Styrk. "Jau, det er bra det er temperament i borna", sa Styrk og fortsatte erindringene om familien. Mitt arbeid kulminerte den gang med et stort slektstre som ble distribuert til mange.

Utklipp og informasjon om familien er samlet i alle årene siden, med min mor Inger som desidert største bidragsyter. Nå har jeg på ny tatt meg tid til videre redigering av det omfattende materialet.

En av årsakene til at arbeidet stoppet opp, foruten karriere og familie, var at vi ønsket å ta med for mange slektsgrener. Derfor har jeg nå begrenset meg til aner og etterkommere til Iver Larsen som bygde sitt gardstun på Kleiva. Han fikk 3 sønner; Laurits Fjørtoft som overtok farsgarden, Edvard Fjærtoft som ble lensmann i Hordaland og Hans Roald som emigrerte til Seattle i USA.

Midt i den siste fasen kommer jeg så i kontakt med pensjonist Ivar Fjørtoft i Brattvåg (aner fra Låna-garden på Fjørtoft). Han står bak en bok om sin egen slekt om "Minner frå farna dager" av Gunnar Lauritsen Fjørtoft, barnebarnet til Kleiva-Iver Larsen. For meg har dette heftet med avskrift av Gunnars minner vært en juvel. Gunnar beskriver arbeid, levemåte og skikker på Fjørtofta i eldre dager, ofte med refleksjoner til "dagens liv". Han gir en verdifull beskrivelse av den kloke bestefaren og sin far. Han mønstrer på båten til sin onkel Edvard, deltar i Norlandsfarten og besøker hans familie i Jondalen. Han skildrer samarbeidet med sitt søskenbarn, "reder" Stryk Fjærtoft, besøk på hans hytte og begges prinsippfasthet som ender i samarbeidet. Jeg har valgt å referere en rekke avsnitt fra Gunnars minner.

I en "slektsbok" står man overfor problemet om man skal ta med en beskrivelse av yrke og aktiviteter til de yngste generasjonene. Jeg har valgt å ta med beskrivelser der hvor jeg har opplysninger.

Mitt håp er at dette kan distribueres via data, og således korrigeres og oppdateres.

                                                                   ****

Så langt Gunnars egne ord.

Gunnar ble våren 2000 rammet av sykdommen ALS - Amyotrofisk lateral sklerose, noen ganger kalt "Lou Gehrig's Disease", som er en progresiv og dødelig nevromuskulær sykdom. Den angriper nervesellene som går fra hjernen, via ryggmargen og ut til musklene i kroppen. Etter hvert som disse nervene dør, forsvinner hjernens evne til å sende meldinger til musklene, og disse lammes. Dette skjer gradvis.

Da Gunnar fikk diagnosen ALS i mai 2000, tok han opp igjen arbeidet med slekta og han brukte mye tid på dette frem til julen 2000. Da var muskulaturen i armene blitt så svake at han hadde problemer med å bruke sin PC og sykdommen forverret seg dramatisk i løpet av få uker.

Han døde rolig på Telemark sentralsykehus den 1. februar 2001, vel 53 år gammel. Helt til det siste var han opptatt av slektsboken og håpet at den ville bli ført videre slik at denne kunne ditribueres til slekta.

Han ble begravet fra Borgestad kirke den 8. februar 2001 og det var Torstein Lalim (se E421) som forrettet ved begavelsen.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

19.10 | 10:25

Hei , Ser at min sønn Joakim E7141 , er stavet med ch... Det skal være med k.

...
20.06 | 08:01

Denne om Edvard er fortsatt feil

...
05.05 | 20:19

Onkel Edvard døde 31.07.93 - dødsdat er altså feil. Han bodde i de ti siste årene av sitt liv i Berlevåg. Han var opptatt av alt som skjedde helt til det siste

...
29.03 | 10:36

Hei!

Jeg ser at Hanna Vik Furuseth, E 4121, er oppført med feil fødselsdato.
Hun er født 30.07.1990.

...
Du liker denne siden